TOVAR V AKCII

naša cena 9,99 EUR
skladom

KONTAKTY

G-TRADE s. r. o.
tel: 0908749110
info@suseneplody.sk

NAJPREDÁVANEJŠÍ

naša cena 2,30 EUR
skladom
naša cena 7,90 EUR
skladom

Užitočné informácie a recepty
Kurkuma a jej zázračné účinky

 

Kurkuma /indický šafrán/ sa už stáročia používa vo východnej medicíne. Mnohé vedecko-lekárske štúdie sa vyjadrujú o kurkume ako o zázraku. Ak ju raz vyskúšate, stane sa jednou z vašich najobľúbenejších korenín vďaka svojim liečivým účinkom.

Kurkuma je korenina žltooranžovej farby. Má príjemnú jemne korenistú chuť, lákavú farbu, antibakteriálne, protiplesňové, antiseptické a antimikrobiálne účinky. Chráni pečeň, zlepšuje trávenie a pomáha pri artritíde. Nemožno nespomenúť i jej protirakovinové účinky. Najnovšie sa zistilo, že podporuje mozgové funkcie prevažne u starších ľudí. Je schopná prejsť cez krvnú bariéru mozgu, preto je považovaná za možný liek na celý rad neurologických porúch, Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu. Prospieva aj zdravým ľuďom, lebo podporuje mozgové funkcie. Pomáha aj pri osteoartritíde. Udržiava normálnu hladinu cholesterolu, bráni nadmernej zrážanlivosti krvi a vzniku trombózy a infarktu. Odporúča sa používať pri pálení žáhy, bolestiach kĺbov, žalúdka, plynatosti, nechutenstve. Taktiež sa užíva pri bolestiach hlavy, zápale priedušiek, horúčke, prechladnutí, menštruačných ťažkostiach, ale i depresii.

Tajomstvo je skryté v kurkumíne - je zatiaľ najviac preskúmanou zložkou tohto korenia. Žlté farbivo nie je iba hlavnou zložkou korenia, ktoré mu dodáva vzhľad vzácneho šafránu, ale jeho hlavným prínosom je, že dokáže zablokovať enzým podporujúci rast nádorov. Je potvrdené, že táto látka môže pomôcť predchádzať alebo dokonca i liečiť niekoľko druhov rakoviny, vrátane prostaty, kože a hrubého čreva. Spoľahlivým bojovníkom pri prevencii rakoviny prostaty je v kombinácii s karfiolom, kedy môžu spoločne zastaviť vývin takéhoto ochorenia. Exotické korenie si vie poradiť i so vznikom melanómu kože.

Krása z kurkumy

Táto korenina má i skrášľujúce účinky. Indické nevesty ju používali pred ich svadobným dňom. Pomáha pri odstraňovaní lupín, rozšírených póroch na tvári a vybieli zuby.

Nazýva sa aj "čistič krvi", čo sa odzrkadľuje aj na zdravo vyzerajúcej pokožke. Udržiava jej elasticitu, vyživuje ju a bráni prejavom starnutia.

Bielenie zubov

Toto indické korenie používané aj ako farbivo dokáže vybieliť zuby.

Prírodnú bieliacu pastu si vytvoríte veľmi jednoducho. Použite 1/2 lyžičky sušenej organickej kurkumy, pridajte trochu vody a vytvorte jemnú pastu. Namočte doň kefku a vyčistite si zuby ako zvyčajne.

Budete mať nielen žiarivý úsmev, ale i kompletnú ústnu hygienu. Dá sa použiť i ako ústna voda. Zabíja baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz a ochorenia ďasien.



Varte zdravo!
Určite ste sa stretli s názorom odborníkov a lekárov, ktorí tvrdia: „Jedzte farebné jedlá!“ Jedlá nielenže vyzerajú lákavo, ale i liečia.

Sušená kurkuma je nenahraditeľnou súčasťou koreniacej zmesi kari. V kuchyni ju môžete použiť do vegetariánskej stravy, strukovín, omáčok, ryže, duseného a pečeného mäsa,. Prenikavú chuť, vôňu a farbu dodá zelenine, polievkam a chuťovkám.

Jej príjem by mali obmedziť ľudia so žlčovými kameňmi, žltačkou, tehotné ženy a všetci tí, ktorí sú náchylní na prekyslenie žalúdka.

Môžeme ju použiť na niekoľko spôsobov:

Mikroemulzia - zmiešajte malú čajovú lyžičku práškovej kurkumy s jedným žĺtkom a dvoma lyžičkami kokosového oleja. Zmes musíte poriadne premiešať, aby vznikla „žltá majonéza“.  Konzumujte minimálne raz denne celú emulziu. Neodkladajte ju do chladničky, kurkumín sa veľmi rýchlo rozkladá a jeho účinky miznú.

Ak pridáte kurkumu do olivového oleja a zmes votriete do vlasov a pokožky, zbavíte sa lupín. Zmes necháte pôsobiť 15 minút a následne vlasy dôkladne opláchnete a umyjete šampónom, aby nemali žlté sfarbenie.

Ešte jedna rada na záver: Kurkuma má v kombinácii s čiernym korením oveľa silnejšie účinky pre naše zdravie.

Aké účinky má kokosová voda pre naše telo?

Ak ste milovníkmi kokosového oleja, mlieka či kokosového cukru, určite si obľúbite i kokosovú vodu. Je to tradičný zdravý nápoj, ktorý sa už stáročia využíva v ayurvédskej medicíne. Kokosová voda je prirodzene čistá priehľadná tekutina získaná z mladých zelených kokosových orechov, ktorá neobsahuje takmer žiadny tuk. Narozdiel od kokosového mlieka, ktoré tuk obsahuje. Mlieko sa získava z dužiny zrelých hnedých kokosových orechov.

Vedeli ste, že kokosovú vodu nazývajú aj ´´tekutina života“?

Pozrime sa na jej pozitívne vlastnosti:

  • oprorúča sa pri zvýšenej fyzickej aktivite – práca, šport,

  • pomocník pri chudnutí: obsahuje málo tukov, potláča pocit hladu a zabezpečí pocit sýtosti,

  • naštartuje trávenie,

  • zmierňuje stres,

  • aplikáciou zvonka čistí pokožku od akné a zvnútra eliminuje podkožný tuk,

  • obsahuje 5 dôležitých minerálov: draslík, horčík, vápnik, sodík, fosfor. Vďaka nim predchádza dehydratácii,

  • upokojí žalúdok pri zvýšenej konzumácii alkoholu,

  • je bohatá na vitamíny, aminokyseliny a antioxidanty,

  • zvyšuje imunitu: najmä pri chrípke či nachladnutí,

  • zlepšuje činnosť obličiek vďaka vysokému obsahu minerálov,

  • znižuje riziko srdcového infarktu a iných srdcovocievnych chorôb tým, že zlepšuje cirkuláciu krvi a znižuje krvný tlak,

  • vďaka obsahu draslíka poháňa mozog i naše telo.

 

Netreba zabudnúť, že dokáže výborne zahasiť smäd. Vodu odporúčame skladovať v chladničke, pretože vychladená chutí lepšie.

www.suseneplody.sk

Lieskové orechy – viete prečo ich konzumovať?

 

1.    Pre zdravé srdce

Lieskove orechyOrechy sú veľmi známe pre svoje účinky v boji proti srdcovým ochoreniam a ani lieskovce nie sú výnimkou. Okrem toho, že sú veľkým zdrojom vlákniny, sú bohaté na mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znižovať LDL (zlý cholesterol) a zvyšovať HDL (dobrý cholesterol). Lieskové orechy tiež obsahujú značné množstvo horčíka, ktorý pomáha regulovať rovnováhu vápnika a draslíka a má zásadný význam pre krvný tlak.

2.    Pomoc pri cukrovke

Nakoľko lieskovce obsahujú veľa “zdravých” mastných tukov, mali by byť spolu s ostatnými orechmi dôležitou súčasťou jedálnička cukrovkárov. Tieto látky pomáhajú znižovať vysoký cholesterol. Vďaka obsahu mangánu lieskovce zlepšujú intoleranciu glukózy.

3.    Plné antioxidantov

Lieskovce obsahujú veľa vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú účinné antioxidanty. Antioxidanty ničia v tele voľné škodlivé radikály a pomáhajú predchádzať chorobám, ako sú rakovina a ochorenia srdca. Vitamín E pomáha v boji proti starnutiu a znižuje zápal. Pre najlepšie účinky antioxidantov sa odporúča lieskovce konzumovať spolu so šupkou.

4.    Zvýšenie funkcie mozgu

Lieskovce môžu byť považované za „elektráreň“ pre posilnenie mozgu. Sú plné látok, ktoré zlepšujú výkon mozgu a predchádzajú jeho chorobám v neskoršom veku. Vďaka vysokej hladine vitamínu E, mangánu, tiamínu, kyeliny listovej a zdravým mastným kyselinám pracuje náš mozog výkonnejšie a sústredenejšie. Tieto látky sú prevenciu proti Alzheimerovej chorobe, demencii, Parkinsonovej chorobe a tiež aj depresií a úzkosti. Kyselina listová je známa ako dôležitá látka pri vývoji chrbtice a mozgu počas tehotenstva.

5.    Prevencia proti rakovine

Vďaka veľkému množstvu antioxidantov, ktoré lieskovce obsahujú, sú vhodnou potravinou v prevencii proti rakovine. Vitamín E je veľmi dôležitým doplnkom v prevencii proti rakovine. Znižuje riziko rakoviny prostaty, prsníkov, hrubého čreva a pľúc, zároveň bráni rastu nádorov.

6.    Boj proti obezite

Lieskovce stimulujú zdravý metabolizmus. Tiamín pomáha premeniť sacharidy na glukózu, ktorá je zdrojom energie potrebnej pre funkciu tela. Tiamín taktiež napomáha produkcii nových červených krviniek. Mangán taktiež účinne funguje pri znižovaní hmotnosti obéznych ľudí, vďaka svojej schopnosti zlepšiť tráviace enzýmy. Proteín, vláknina a vysoký obsah „dobrých“ tukov prispievajú k pocitu plnosti a zabraňujú tak prejedaniu sa.

7.    Prispievajú k zdravej pokožke a vlasom

Veľké množstvo vitamínu E prispieva k udržiavaniu zdravej pokožky a vlasov. Zlepšuje ich hydratáciu a pružnosť. Jeho antioxidačné schopnosti zabraňujú poškodeniu vplyvom UV žiarenia alebo cigaretového dymu. Taktiež znižuje zápal a pomáha pri liečbe jaziev, akné a vrások.

 

 

Využitie v kuchyni

Lieskovce sú ideálnym snackom medzi hlavnými jedlami. Pre svoju sladkú orieškovú chuť sa používajú aj pri pečení alebo pri nepečených dezertoch. Pridať ich môžete aj do rôznych šalátov. Pripraviť si z nich môžete taktiež maslo alebo chutnú čokoládovú nátierku.

Goji - kustovnica čínska

Tieto oranžovočervené bobule pochádzajú z kríka, ktorý rastie v Číne, Tibete, Nepále a taktiež v Mongolsku.

Goji - Kustovnica čínska

Plody goji sú veľmi bohaté na živiny. Obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré znižujú počet voľných radikálov v našom tele, 18 druhov aminokyselín, zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén, fosfor a mnohé ďalšie stopové prvky. Okrem toho obsahujúi beta-karotén (dokonca viac ako mrkva), vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Vďaka všetkým týmto vlastnostiam sú bobule goji považované za superpotravinu a sú pravdepodobne najhodnotnejšie ovocie na Zemi.

Mnohé štúdie dokazujú výhody goji bobúľ pri športovnom výkone, pocite pohody, kvalite spánku, prílive energie a regenerácii tela. V Ázii sa z generácie na generáciu považuje konzumácia týchto bobúľ za elixír dlhovekosti. Čoho dôkazom je aj to, že boli súčasťou pravidelnej stravy tibetských mníchov.

Ľudia používajú goji na vyliečenie mnohých zdravotných problémov, ako sú cukrovka, vysoký krvný tlak, horúčka. Podporujú imunitný systém, znižujú riziko rakoviny a zlepšujú tvorbu krvi. Práve preto sa často polemizuje o ich vedľajších účinkoch, ktoré môžu mať v interakcii s niektorými liekmi. Ak užívate warfarín (liek na riedenie krvi), odporúča sa ich pravidelné užívanie konzultovať so svojím lekárom.

Plody goji sa konzumujú surové, varené alebo sušené (podobne ako hrozienka). Pridať si ich môžete do koláčov, jogurtov, raňajkovej kaše alebo šalátov. Využitie majú taktiež v bylinných čajoch, džúsoch, víne a liekoch. Odporúčaná denná dávka je približne jedna hrsť bobúľ.

Domáce arašidové maslo

Pripravte si rýchlo a jednoducho vaše domáce arašidové maslo. Ak máte po ruke kuchynský robot, ktorý dokáže sekať orechy nie je nič jednoduchšie.

Budete samozrejme potrebovať arašidy http://www.suseneplody.sk/Arasidy-natural-biele-velke-neprazene-500g-d1.htm

Pred prípravou ich možete jemne opraziť.

A potom už len mixovať a mixovať. Čím dlhšie mixujete, tým viac sa uvolňuje tuk z orechov a vy získate krémovú konzistenciu. V konečnom dôsledku to trvá len pár minút.

Na dochutenie masla môžete použiť kvalitnú soľ http://www.suseneplody.sk/Prava-Himalajska-sol-ruzova-jemne-mleta-1kg-d255.htm

Prípadne jemne dosladiť medom alebo javorovým sirupom.

Takéto úžasné masielko možte natrieť na chlebík, pridať do vášho raňajkového jogurtu alebo použiť na prípravu rôznych dezertov.

 

Dobrú chuť.

 


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

ODE0MTY4O