Úvod » Koreniny, soľ » Čierna himalájska soľ jemne mletá KALA NAMAK- 500g


        

Čierna himalájska soľ jemne mletá KALA NAMAK- 500g

novinka

skladom

 

Číslo produktu: MJ077
naša cena bez DPH : 2,49 EUR
naša cena s DPH (20 %):
2,99 EUR

do košíka:
  ks  

Kala Namak Čierna himalájska soľ jemne mletá 500g

Indická čierna soľ je používaná stovky rokov ako dochucovadlo jedál v ázijských krajinách obklopujúcich Himaláje. Pôvodne ju ťažili v prírodných sopečných baniach v Severnej Indii a Pakistane, alebo zo soľných jazier na okolí Himalájí Sambhar a Didwana.  Tradične túto získanú ,,surovú,, soľ tepelne spracovali s použitím dreveného uhlia a rastlinného materiálu, z ktorej napokon získali tmavý kryštál bohatý na zlúčeniny sulfidu sodného Táto tradične vyrobená čierna soľ je taktiež bohatá na železo a ostatné minerálne látky. Moderné výrobné metódy sú podobné ako tie tradičné, len v dôsledku toho vedia získať zo surovej kamene toľko minerálnych látok,  ako by sa podarilo použitím tradičných spracovacích metód.

Zloženie
Indická (Himalájska) čierna soľ sa skladá z najväčšej časti z chloridu sodného, ktorý je základnou zložkou bežnej kuchynskej soli, ďalej zo stopových prvkov, ktoré obsahujú najmä železo, horčík, sírany a sulfidy. Chlorid sodný zaisťuje slanú chuť, sulfid železa dáva  ružovo- šedú farbu soli a sírovodík robí charakteristickú vaječnú vôňu soli. Indovia privlastňujú svojej čiernej soli vôňu vareného žĺtka vajíčka.

Potenciálne pozitívne vplyvy na organizmus
Indickej čiernej soli  v Ayurvédskej medicíne privlastňujú chladiaci účinok, a používajú ju pri liečbe rôznych zdravotných problémov, ako je napríklad  zápcha, tráviace ťažkosti, pálenie záhy, nadúvanie, plynatosť, struma, zlý zrak a hystéria, – podľa knihy “Bylinky, ktoré liečia./org: Herbs that Heal.”

V Indii čiernu soľ niekedy odporúčajú ľuďom, ktorí musia obmedziť prísun soli kvôli hypertenzii, lebo sú presvedčení, že má nižší obsah sodíka ako obyčajná kuchynská soľ.

Ako sme to už vyššie spomenuli, je rozdiel medzi synteticky a tradičnou cestou vyrobenou soľou. Synteticky vyrobená soľ  má veľmi blízko so svojím obsahom sodíka k obyčajnej kuchynskej soli. Pri vysokom krvnom tlaku prekonzultujte svoje možnosti konzumácie soli so svojim lekárom.

Benefity v gastronómii
Indická čierna soľ je využívaná najviac v ázijskej kuchyni, vrátane jogurtov, nakladanej zeleniny, šalátov a pri každom druhu ovocia. Je často veľmi oceňovaná pri striktných vegánoch, nakoľko dobre napodobňuje chuť vajec vo veganských tofu a ostatných vegetariánskych jedlách. Počas horúcich letných mesiacov je taktiež používaná ako dochucovadlo ochladzujúcich nápojov, čo je praktický spôsob doplnenia sodíka, ktorý  sa z nášho organizmu vytratí potením.

 

Aké sú priaznivé účinky (Kala Namak)  Indickej čiernej Himalájskej soli  na naše zdravie?

Indická čierna soľ , nazývaná aj ako kala namak alebo sanchal, je druh indickej vulkanickej kamennej soli, bežne používanej v Indii, Pakistane a v ostatných ázijských krajinách. „Čierna“ soľ je v skutočnosti ružovo-šedá kvôli prítomnosti železa a ďalších minerálov. Indická čierna soľ má veľmi výraznú sírovú( lat.sulphur) chuť , často porovnávanú s chuťou žĺtka v natvrdo uvarenom vajci. Jej prínosy pre naše zdravie sú podľa ayurvédskej medicíny nespočetné, len v modernej medicíne chýbajú laboratórne testy, ktoré by to dokázali aj pre dnešnú spoločnosť. O prípadných pozitívnych účinkoch tejto soli konzultujte s naturopatom,  ajurvédskym alebo iným lekárom alternatívnej medicíny.

NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Nebol zatiaľ pridaný žiadny názor. Pridajte svoj názor alebo dotaz ako prvý.

NDRkNjlh